Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2010

γυριζοντας τον κοσμο με μαχαιροπιρουνα...


Χθες το βράδυ είδα για πρώτη φορά (σχεδόν) ολόκληρο το σόου του Anthony Bourdain No Reservations. Άκουγα πάντού από φίλους να μου μιλάνε με τρεχάμενα σάλια για τις περιπέτειες αυτού του cool Νεουρκέζου σεφ/συγγραφέα που γυρίζει τον κόσμο κι ανακαλύπτει τις γεύσεις του. Όχι με γκουρμέ καθωσπρεπισμούς, αλλά με τον τρόπο που εσύ κι εγώ λιγουρευόμαστε τη βρωμιά που φτιάχνουν οι καντίνες στους δρόμους των πόλεων που επισκεπτόμαστε. Χωρίς να σπαταλά τηλεοπτικά λεπτά για να μας δείξει πώς μαγειρεύονται, χωρίς να μας δίνει συνταγές (γιατί φίλε τηγανητές απολίξεις παχιού εντέρου δε θα φτιάξεις σπίτι - θα τις φας, αν αντέχεις, σε κάποιον πάγκο στους δρόμους της Καρταχένα) με light κοινωνιολογική ανάλυση και ωραίες ντόπιες ιστορίες. Όταν τελειώνει το επεισόδιο, αφού σε έχει πάει εκεί που σε έχει πάει, αντιλαμβάνεσαι πόσο μάταια είναι όσα κάνουμε στα μικρά μας "μαγαζάκια" με τα deadlines, τις γελοίες συγκρούσεις της καθημερινότητας και τον μπονβιβερισμό του ιστορικού τριγώνου. Ήδη κατεβάζω αβέρτα...

τερεζος

7 σχόλια:

Noilly Prat είπε...

τον δείχνει απλά να τρώει δλδ από ρεστοράν σε ρεστοράν;

Laternative είπε...

καθε επεισοδιο εχει τιτλο μια χωρα η πολη...κι αυτος ξεναγειται απο ντοπιους (σεφ κι αλλους) στην τοπικη κουζινα...οχι μονο σε κυριλε εστιατορια, αλλα κυριως σε φαγητο δρομου, σε μερη που σερβιρουν πολυ συγκεκριμενα σπανια πραγματα κτλ. ...και παραλληλα ειναι τοσοσ ωραια φιλμαρισμενο που λειτουργει και σαν travel documentary...
τσεκαρε το

terezos

battered couture είπε...

το καλύτερο θα ήταν να διαβάσεις το kitchen Confidential τότε που έπινε ακόμα ναρκωτικά και ίδρωνε στις κουζίνες και έβριζε άφοβα. άσε που μαθαίνεις τι να παραγγέλνεις και πότε σε ένα εστιατόριο.
a tasty preview:
"So who the hell, exactly, are these guys, the boys and girls in the trenches? You might get the impression from the specifics of my less than stellar career that all line cooks are wacked-out moral degenerates, dope fiends, refugees, a thuggish assortment of drunks, sneak thieves, sluts and psychopaths. You wouldn't be too far off base. The business, as respected three-star chef Scott Bryan explains it, attracts 'fringe elements', people for whom something in their lives has gone terribly wrong. Maybe they didn't make it through high school, maybe they're running away from something-be it an ex-wife, a rotten family history, trouble with the law, a squalid Third World backwater with no opportunity for advancement. Or maybe, like me, they just like it here. "
— Anthony Bourdain (Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly)

Laternative είπε...

μου το'πε κι αλλος οτι ειναι φοβερο...εντος ολιγων ημερων καταφτανει...γουι'ρ ολ μοραλ ντιτζενερειτς...
τερεζος

Ανώνυμος είπε...

φοβερη βλακεια...δινουν 1900 δολλαρια για ενα γευμα κ αλλοι την βγαζουν με 1 δολλαριο τη μερα....

you may laugh now but someday we'll be in charge

Laternative είπε...

δεν ξερω τι ακριβως θες να πεις...αλλα μια απο τις μαγκιες του bourdain ειναι ακριβως αυτη - οτι δεν παει μονο στα γκουρμε πανακριβα εστιατορια, στην πραγματικοτητα τα σνομπαρει τις περισσοτερες φορες για ενα γευμα σε σπιτι η για μια αξεπεραστη βρωμια δρομου...
τερεζος

Ανώνυμος είπε...

Ωραίος είναι, αλλά στην Ελλάδα που ήρθε Κρήτη και Ιόνια, δεν...
Η επιτυχία του κάθε επεισοδίου εξαρτάται και από τους ντόπιους 'φίλους' του.