Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

...in the year 2025...

(ακολουθεί η πιο "ήμουν εκεί" ανασκόπηση των '00s που διαβάσαμε μέσα στον πληθωρισμό reviews, λιστών και αποτιμήσεων του τελευταίου μήνα - παράλληλα καλωσορίζουμε το μάχιμο πληκτρολόγιο της Γιαγιάς Ντακ στο laternative και στο τέλος χαρίζουμε τα μιξάκια από την εκπομπή της 31/12)





Ανταπόκριση από το κοντινό μέλλον
Ιn the year 2025
τι θα θυμόμαστε από τα 00s σε μερικά χρόνια


1. Υγεία – Οικολογία Αισθητική παρθεναγωγείου με ένα twist μαρκησίου Ντε Σαντ, πλάνα out of focus και οι πιο (ανεξήγητα όμοιοι) δυσλειτουργικοί «παρουσιαστές της διπλανής πόρτας». Το κανάλι ΤΗΛΕΦΏΣ επηρέασε υποσυνείδητα όλο το ρεύμα της εγχώριας Τέχνης για τα επόμενα 50 χρόνια.
2. Η γλώσσα του παππού «Καλά, ε, δεν υπάρχει!», «Tα σπάει», «Σήκωσε το το γαμημένο», «Τέεεελλλλειο», «Θεά, μαλάκα!», «Αντε γεια!».
3. i-phone Τι να έγινε εκείνος ο ξάδερφος που είχε κουβαλήσει 5 κομμάτια από Αμερική για να τα μεταπωλήσει στη διπλάσια τιμή;
4. Οι νέοι προλετάριοι Η εποχή της κατάρρευσης μιας γενιάς που ψήθηκε με τα life style έντυπα των 90'ς ότι θα ζήσει μπέικα, χωρίς κόπο. (Με 700 ευρώ δεν έβγαινε loft, Cayenne και μυκονιάτικα σου/κου - μόνο στον ήλιο μοίρα).
5. Εmo Τα μαλλιά κανταΐφι και το βυρωνικό στιλ που κατέκλεισε σχολεία, πλατείες και δημοσιογραφικά ρεπορτάζ. Τι λαίλαπα ήταν κι αυτή!
6. Τα τσιγαρο-νεκρόσημα Μπάρμπα, δώσε μου το άλλο πακέτο, με τον «καρκίνο», αυτό έχει «σεξουαλική ανικανότητα»…
7. Σκόνη στα ράφια Oι βιβλιοθήκες της Αλεξάνδρειας σε home edition: δωρεάν dvd, βιβλία, λευκώματα, δισκογραφίες στοιβάχθηκαν στα νοικοκυριά (και ο μαζάνθρωπος κοιμήθηκε πιο ήσυχος).
8. Δι Μολ – Μουσείο Ακρόπολις 1-0 Η σίγουρη πρώτη βόλτα επαρχιώτη επισκέπτη στην Αθήνα. Στο δεύτερο μόνο απέξω για θαυμασμό «μονδέρνου χτηρίου».
9. Γένοβα, Πράγα, Σιατλ, Λουτρά Ωραίας Ελένης Ο επαναστατικός τουρισμός της αντιδραστικής νεολαίας που έμεινε γνωστός ως «Tο κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης».
10. Ποιος άφησε τα άπλυτα στην ταράτσα; Τα blogs θα στεγάζουν πάντα ταπεινούς λογοτέχνες προσφέροντας και δωρεάν ψυχοθεραπεία. Μία πατέντα που έσωσε ψηφιακές καρδιές, χωρίς να αλλάξει τον κόσμο και να «φάει το ψωμί των λειτουργών της ενημέρωσης».
11. Ευρωμπάσκετ ‘87 Euro 2004 (με άφθονες σημαίες made in China).
12. Ο στρατηγός άνεμος Το καλοκαίρι του 2007 η φλογερή εξίσωση που περιείχε νευρικές ζαρντινιέρες, κακογαμημένους πραίτωρες, βαλκάνιους εγκάθετους και ασύμμετρες απειλές έφερε ως αποτέλεσμα μία Εύβοια και μία Πελοπόννησο λιγότερες.
13. Paris Hilton Θεός σχωρέσ’ την, καλή κοπέλα ήταν (αλλά με λίγο αυξημένη ύβρη απέναντι στη ζωή).
14. Καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα I Το ελ βενιζέλoς (καθυστερημένο σε όλα, από την άφιξη του μέχρι τις πτήσεις του)
15. Καλώς ήρθατε στον 21ο αιώνα ΙI Το μετρό της Αθήνας (κάτι αντίστοιχο με την ανακάλυψη του ίντερνετ: ένα πέρασμα σε μια άλλη ποιότητα ζωής).
16. Ένα το δεξί, ένα τ’ αριστερόοοο Η αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της παρέλασης και της σημαίας συνεχίζεται ακόμα και τώρα που τα "αλβανάκια" διαπρέπουν στο MIT (Οδυσσέας Tσενάι, για να μην ξεχνάμε).
17. Οι πειρατές της κατεβαστικής Ο θάνατος του cd και το ασελγές mp3 (συμφωνικό έργο κοινής ωφέλειας).
18. Μy space Ολος ο καλλιτεχνικώς αλτέρνατιβ πλανήτης στο χώρο του (αβάδιστα)
19. Η κατάκτηση του όρους Γιουροβίζιον «Γιου αρ δε ουάν, μάι νάμπερ ουάν», εισαγωγικοί στίχοι ενός λαμπρού εθνικού ύμνου που ξεθύμανε μέσα στα χρόνια (αλλά η πρωτιά πρωτιά)
20. Εφκαριστό Ατίνα Ολη η γιορτή σημειολογικά συμπυκνωμένη σε ένα πλάνο: η ολυμπιακή φλόγα ως χαλυβουργική υψικάμινος στην (εξαιρετική) τελετή έναρξης. I rest my case, Γιάννα μου.
21. Πρώτο θέμα το φουστάνι της Βανδή, δεύτερο η φωτιά στην Πάρνηθα Οι ειδήσεις του Star Channel, ένα πραγματικό χωνευτήρι ιδεών για όλες τις επόμενες γενιές τηλε-δημοσιογράφων. Αξεπέραστες...
22. Facebook To ψηφιακό μάρκετ των μοναχικών καρδιών: χαμένοι φίλοι, αραχνιασμένα profiles, re-unions συμμαθητών και ζευγάρια που γιορτάζουν επετείους «20 χρόνων από εκείνο το απόγευμα που γνωριστήκαμε στο facebook - και είμαστε ακόμα μαζί».
23. Ο Τσάκας, ο Πρόδρομος και ποιος άλλος μωρέ; Η φωτοβολίδα των ριάλιτι έσβησε γρήγορα στην κολυμπήθρα της τηλεθέασης (αφού προσκυνήθηκε από τον γάλλο φιλόσοφο Ζαν Μπροντριγιάρ ως την ex αεροσυνοδό Ρούλα Βροχοπούλου)
24. Θυροτηλεόραση H εκπομπή της Θύρας 7 στο ΤV Magic, ένα σουρεαλιστικό μπουλούκι με μπεκετικούς διάλογους από τον Τάκη, τον Ακη και τα άλλα παιδιά (σε μια σκοτεινή εποχή που τα πρωταθλήματα είχαν κοκκαλώσει).
25. Cubrazilian spirit Kαϊπιρίνια y μοχίτο. Eξωτισμός ήταν και πέρασε, άγιο μου τσιπουράκι.
26. Ολη η πόλη μια παρέα Στο Γκάζι. Κουτσοί, στραβοί, αδερφές και παλικάρια, όλοι μαλλιά κουβάρια σε μια ενδιαφέρουσα φάση στην εξέλιξη της αθηναϊκής διασκέδασης. Σήμερα, μνημείο πεσόντων.
27. Get a life I Η μαζική χρήση του Pro Εvolution Soccer και του Football Manager με την συνακόλουθη (και ολότελα φυσιολογική) διάλυση των σχέσεων.
28. Get a life II Το τέλος του σινεμά όπως το ξέραμε: αρρωστημένο πάθος για τηλεοπτικές σειρές και σαββατοκύριακα σαπίλας (ενδεικτικά: Lοst, Prison Break, 24, House MD, Scrubs, Μy name is Earl, 6 Feet Under, Sopranos, The Wire, Mad Men, Battlestar Galactica, The Big Bang Theory).
29. Δρόμοι πού με πάτε; “Stelexos epixeirishs” κατεβάζει καντήλια στο blue tooth, με παράλληλη άτσαλη οδήγηση εταιρικού leasing αμαξιού. (To είδος μετεξελίχθηκε μόνο ως προς την μάρκα του αυτοκινήτου).
30. Ανοιξε το ένα φύλλο την εικόνα σου να δω Καροπουκαμισάδες μουσικοί με ethnic χροιά αλωνίζουν τα στενά προς άγραν ευρώπουλων, συνθλίβοντας στο ακορντεόν τους το ενοχλητικό τραγούδι «σαγαπώ-γιατισωραία-σαγαπώ-γιατίσεσύ». (To είδος μετεξελίχθηκε μόνο ως προς την μάρκα του ακορντεόν)
31. 9/11 “Εσύ πού πανηγύρισες την πτώση των διδύμων πύργων;” (Το DNA του αντιαμερικανού κρετίνου είχε πολλές κόπιες εκείνα τα χρόνια…)
32. Φωτοβολταϊκά πάρκα Η φούσκα της δεκαετίας: κανείς δεν έβγαλε όσα λεφτά περίμενε, όμως μας έμειναν κάτι χιλιάδες χωράφια με σπαρμένα πάνελς (και μαραμένη οικολογική συνείδηση).
33. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου Η οικολογική τσίχλα στα χείλη κάθε πικραμένου ακτιβιστή γρήγορα ξεθύμανε – πολλά χρόνια αργότερα θα αποδειχθεί ότι δεν έφταιγε αυτό για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
34. H κρίση και οι κροίσοι Το τέλος του κόσμου όπως δεν το περιμέναμε (εκτός από κάτι κινέζους οικονομολόγους). Η παγκόσμια οικονομία σε προκρούστεια κλίνη με τα κράτη πτυσσόμενα (κομένο το πρόθεμα ανά-).
35. Οι Aλεξογρηγορόπουλοι Ενα ασκέρι δημοσιογράφων, πολιτικών και φλούο επαναστατών ανακάλυψαν πως πίσω από τις λέξεις κρυβόταν ο Αλέξης. Και τον σταύρωσαν. (Τα Δεκεμβριανά του '44 και του '08 προκαλούν ιστορική σύγχυση στις επόμενες γενιές)
36. To αδιέξοδο της δημοσιογραφίας Ξεφυλλίζεις ένα τυχαίο περιοδικό των 00’ς και πετυχαίνεις θέματα με τίτλους «τι θα θυμόμαστε από τα 00΄ς σε μερικά χρόνια». Βρήκε ταβάνι, μάστορα.
37. Κούραση Σε σώμα, ιδέες και αισθήματα. Ηταν η εποχή των zeros, κυριολεκτικά.

ΓΙΑΓΙΑ ΝΤΑΚ (aka Α.Ρ.)

...την εκπομπή της 30/12 (με την κοινωνική τομή των '00s μέσα από τους τεράστιους χαρακτήρες που έστησε ο Μάκης Ππασημακόπουλος) μπορείς να την ακούσεις εδώ ... την επόμενη μέρα, παραμονή του 2010 είχαμε ένα τρίωρο με mixes και ευχές από φίλους μας/σας, παρακάτω μπορείτε να τα κατεβάσετε ξεχωριστά - ευχαριστούμε πολύ τον Βαγγέλη, τον Γιώργο και τον Στάθη...

τσουλούφης (22.30-23.00)
bad spencer (23.00-23.30)
dj labrador (23.30-00.00)
τερέζος (00.00-00.30)
mr. statik (00.30-01.00)

αλόχα


6 σχόλια:

Laternative είπε...

...του συγκλονισμού...
τσουλούφης

Unknown είπε...

Evge, poli orea ke to the point anaskopisi (akougete me idaniki ipokrousi "Get innocuous"-to sinthima gia ti nea dekaetia?)
Sas anakalipsa molis simera hari ston gone4sure daktilo, alla na xerete oti ehete pleon ena pisto (an ke eterohronismeno) akroati apo India meria.

Laternative είπε...

thanx nikos...
india pou?

Unknown είπε...

Neo Delhi

Coulõs είπε...

Άψογο!!

Ανώνυμος είπε...

Η γιαγια Ντακ είναι πολύ χαρούμενη για να θυμάται τα μπιλόου ζίροος. Απέλυσε τον Πασχάλη και πήρε επιστάτη τον Νατσοσκόκο. Χαρά στα σκέλια μας!

Α.Ρ.

(ευχαριστώ για την φιλοξενία, γκάις)