Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2009

"Μου τηλεφωνούν συνέχεια από τα Εξάρχεια για να μου δώσουν συγχαρητήρια"...

Κάτοικοι και θαμώνες των Εξαρχείων μεταφέρουν τα συγχαρητήριά τους στους απεσταλμένους του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Χρυσοχοϊδη...αν θυμάστε πριν από ένα μήνα βγάλαμε την εκπομπή από το καφεβιβλιοπωλείο Floral (στο οποίο μπούκαραν ένστολοι χθες το βράδυ !!! και ακολούθησαν οι εικόνες του παραπάνω video) της πλ. Εξαρχείων... να ανησυχούμε μήπως η προστασία του πολίτη φτάσει μέχρι το Νέο Φάληρο;
update
"Την παραίτηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Βασίλειου Τσιατούρα ζήτησε κι έλαβε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τα χθεσινοβραδυνά περιστατικά στα Εξάρχεια (...)
Η δήλωση του υπουργού
Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει περιέλθει σε κατάσταση ανομίας, σύγχυσης και ανασφάλειας. Οι εγγυητές της νομιμότητας, κράτος και αρχές ασφαλείας, έχουν χάσει το κύρος, την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση τους. Οι φορείς της παραβατικότητας, από τους βανδάλους και τους χούλιγκαν που υποβαθμίζουν τη ζωή στα αστικά κέντρα μέχρι την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, δρουν πλέον ανεξέλεγκτοι και διαπλέκονται μεταξύ τους. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι καθώς βλέπουν θεμελιώδη δικαιώματά τους να υπονομεύονται και την καθημερινότητά τους να υποβαθμίζεται. Ολόκληρες περιοχές των πόλεων, και ιδιαίτερα της πρωτεύουσας, έχουν μετατραπεί σε γκέτο και άβατο για τις αστυνομικές δυνάμεις.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Οδηγεί σε κοινωνικό χάος και εν τέλει σε απαξίωση της ίδιας της Δημοκρατίας.
Η νέα κυβέρνηση έχει λάβει μια ισχυρή λαϊκή εντολή για να πράξει το αυτονόητο: να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της νομιμότητας και της αρμονικής κοινωνικής συμβίωσης. Κι αυτό χωρίς καμία απολύτως έκπτωση, τόσο στην καταστολή της παραβατικότητας όσο και στο σεβασμό θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών από τη μεριά της Αστυνομίας.
Εδώ και δέκα μέρες, στην περιοχή των Εξαρχείων και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, είναι και πάλι παρούσα η Ελληνική Αστυνομία. Ο στόχος μας είναι ένας. Βάζουμε τέλος στα γκέτο και τα «άβατα». Επαναφέρουμε τη νομιμότητα. Αποκαθιστούμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
Δεν θέλουμε ένα αστυνομοκρατούμενο κέντρο. Δεν πιστεύουμε ότι η καταστολή είναι ο τρόπος για να εξασφαλίζουμε την κοινωνική ειρήνη και την ποιότητα ζωής των κατοίκων στα αστικά κέντρα. Πιστεύετε ειλικρινά ότι διασκεδάζει κανείς, είτε είναι πολίτης είτε αστυνομικός με αυτήν την κατάσταση; Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι για να κάνουμε και πάλι τις πόλεις μας ανθρώπινες, για να νιώσουμε και πάλι ασφαλείς, πρέπει να συγκρουστούμε με την ανομία που έχει θεριέψει επικίνδυνα. Και για να το πετύχουμε αυτό, πρώτο μας μέλημα είναι να στείλουμε παντού το μήνυμα, - με πράξεις και όχι δηλώσεις – ότι δεν υπάρχουν γκέτο, δεν υπάρχουν ζώνες και άβατα. Δεν δέχομαι ιδεολογήματα που να καλύπτουν την ανομία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων. Δέχομαι τη φωνή, την οργή των πολιτών για ασφαλείς, ανθρώπινες γειτονιές. Αυτό, ας το αντιληφθούμε όλοι.
Οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία επικροτούν την προσπάθειά μας. Γνωρίζουμε όμως ότι ο στόχος για μία ανοιχτή και ασφαλή πόλη είναι δύσκολος. Ο δρόμος ανηφορικός. Απέναντί μας βρίσκονται αυτοί που χάνουν το ελεύθερο να πλιατσικολογούν και να βανδαλίζουν ανενόχλητοι το κέντρο.
Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι βασικός μας αντίπαλός στην προσπάθεια που κάνουμε είναι ο κακός μας εαυτός. Η χθεσινή συμπεριφορά των αστυνομικών με την είσοδο σε χώρο όπου λάμβανε χώρα παρουσίαση βιβλίου, και τη σύλληψη ορισμένων από τους παριστάμενους, ήταν απαράδεκτη. Έχω ήδη ζητήσει συγγνώμη από όσους προσήχθησαν στη Γ.Α.Δ.Α. Και το ξανακάνω δημοσίως.
Η λογοδοσία και η ανάληψη των ευθυνών απέναντι στην κοινωνία είναι βασική αρχή αυτής της κυβέρνησης. Κανείς δεν μένει ατιμώρητος για επιλογές που προκαλούν το κοινό αίσθημα και βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον. Γι’ αυτό το σκοπό έχω θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη θέσπιση έως το τέλος του χρόνου:
1) Ειδικού γραφείου διερεύνησης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας, και
2) Νέου σύγχρονου, αυστηρού και αποτελεσματικού πειθαρχικού κώδικα στην ΕΛ.ΑΣ.
Η νομιμότητα δεν αφορά μόνο τους πολίτες, αφορά πρωτίστως και πάνω απ’ όλα το ίδιο το κράτος. Ο υπερβάλλων ζήλος που οδηγεί σε λογικές «σερίφη» και «ράμπο» δεν είναι καλός οδηγός. Λάθη ενδεχομένως να γίνουν. Ενδεχομένως κάποιοι να δείξουν υπερβάλλοντα ζήλο. Άλλοι ίσως να θέλουν να ονειρεύονται αντάρτικα πόλεων και εξεγέρσεις. Εγώ θέλω να είμαι σαφής: το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι ευφημισμός.
Η πολιτική μας βούληση είναι ισχυρή και αταλάντευτη προς μια και μόνο κατεύθυνση: Η Ελλάδα θα ξαναγίνει μια ασφαλής χώρα με σύγχρονη, αποτελεσματική και φιλική προς τον πολίτη Αστυνομία που κάνει καλά τη δουλειά της, είναι σε θέση να επιβάλει με επαγγελματισμό τη νομιμότητα και να προστατεύει το κράτος δικαίου τόσο εκτός όσο και εντός του Σώματος». " (από tanea.gr)...
...επικοινωνιακά σκίζουμε, επί της ουσίας;...

τερέζος

4 σχόλια:

Starkwell είπε...

Λέει ότι ο Χρυσοχοϊδης ''παραίτησε'' τον Τσιατούρα γιατί οι ''προστάτες του πολίτη'' έδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο(!). Αν ήμουν εγώ στη θέση του Παπαχρήστου θα έκανε το ίδιο?

Laternative είπε...

...η ουσία είναι ότι από τον Πολύδωρα και μετά περισσότερο δαιμονοποιεί το κράτος τη γειτονιά, παρά η ίδια δίνει αφορμές...κι επειδή δεν μπορούμε να ξέρουμε αν όσοι τα σπάνε είναι βαλτοί για να δικαιολογούν τις επιθέσεις (και όχι επιχειρήσεις) - σκούπα της αστυνομίας, ούτε αν ο Χρυσοχοϊδης υπονομεύεται μέσα από την ΕΛ.ΑΣ. (όπως κυκλοφορεί ευρέως), ας κρατήσουμε την εικόνα 30 κρανοφόρων να μπουκάρουν σε ένα καφεβιβλιοπωλείο που στεγάζεται στην - τι ειρωνεία - κάποτε "αντιστασιακή μπλε πολυκατοικία"
...κι εσύ ποιος είσαι για να έχουμε καλό ερώτημα; :-) ...

Starkwell είπε...

Το ερώτημα ήταν ρητορικό ασφαλώς...
Από την άλλη πως γίνεται να λέει ότι δεν θέλει αστυνομοκρατούμενο κέντρο και αυτό να έχει γεμίσει με δικαστές Ντρεντ...? (και αυτό ρητορικό είναι)

Laternative είπε...

...καλά εννοείται ότι και τα δύο ερωτήματα, είναι δεν είναι ρητορικά, είναι η απορία που έχουμε οι περισσότεροι...ειδικά το πρώτο