O Κωνσταντίνος Περιστεράς ταξινομεί από το υγρό και ζεστό Μπουένος Άιρες τις φυλές που απαρτίζουν τα 500 εκ. χρηστών του Facebook
Ο Ελληνάρας. Ανεβάζει καθημερινά βίντεο με κάποιον νέο και γνωστό Έλληνα καλλιτέχνη. Ο Ελληνάρας κάνει λάικ σε οτιδήποτε εχει να κάνει σχέση με φραπέ και ελληνική μουσική, ενώ συχνά η φωτογραφία προφίλ του εμπεριέχει ένα φτηνό αλλά γρήγορο αυτοκίνητο, με φιμέ τζάμια. Κάποιες φορές κάνει διαφήμιση μέσω του στάτους του στην συνοικιακή καφετέρια που πάει καθημερινά.
Ο μπαλαδόρος. Αυτός έχει μπερδέψει το Facebook με το «γκατζέτα». Είναι γενικά ήρεμος όλη την εβδομάδα αλλά το Σαββατοκύριακο κάνει ποστ κάθε 15 λεπτά, δίνοντας σου ζωντανά την εξέλιξη του αγώνα της αγαπημένης του ομάδας. Σε περίπτωση που αυτή κερδίσει θα δεις το λιγότερο 10 βίντεο με εκδρομές στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ενώ εάν χάσει κάνει την πάπια μέχρι την επόμενη Κυριακή. Έχει φίλους όλους τους παλιούς και νέους άσους της ομάδας του.
Ο ενοχλητικός. Μπορεί να μην έχετε συναντηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια, αλλά ο ενοχλητικός θα σχολιάσει ή θα κάνει λάικ σε όποια φωτογραφία βρει μπροστά του ακόμα κι αν εσύ τον αγνοείς. Μία άλλη αρετή του είναι να σου γεμίζει το home με πόστ ή βίντεο τα οποία δεν έχεις καμία όρεξη να δεις.
Ο/Η επιδειξίας. Δεν έχει και πολλές διαφορές με τον επιδειξία του δρόμου που κυκλοφορεί γυμνός κάτω από μία καπαρντίνα. Στις φωτογραφίες προφίλ του, τον βλέπεις με τα λιγότερα ρούχα που μπορεί να εμφανιστεί μιας και η λογοκρισία του Facebook δεν του επιτρέπει να εμφανιστεί γυμνός. Κάνει add “πανέμορφα” άτομα του αντίθετου φύλου και αν τα καταφέρει να την/τον ρίξει θα δεις όλη την σχέση μέσω της ιστοσελίδας. Αρχικά in a relationship, στην συνέχεια και οι δύο θα έχουν μια φωτογραφία προφίλ παρέα, ενώ όταν η σχέση φτάσει στο τέλος της θα είσαι ο πρώτος που θα το μάθεις μέσω μελοδραματικών στάτους του τύπου: “Τίτλοι τέλους”.
Ο πολιτικοποιημένος. Ανήκει σίγουρα στον χώρο της αριστεράς και κατά πάσα πιθανότητα του ΚΚΕ. Μιας και η Αλέκα θα είναι γραμματέας για πολλά χρόνια ακόμα, ο άνθρωπος μπορεί να εκφραστεί μόνο μέσω Facebook, αν και λίγο καιρό πρίν αυτό ήταν το νέο όπλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της CIA. Διαμαρτύρεται συνέχεια για τα πολίτικα δρώμενα της χώρας ενώ συχνά σε καλεί σε events τύπου: Συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 10 π.μ. για διαμαρτυρία κατά του νέου εκπαιδευτικού. Τώρα ειδικά με το μνημόνιο και την τρόικα τα πληκτρολόγια έχουν πάρει φωτιά.
Η ταξιδιάρα ψυχή. Αυτός ανεβάζει όλη την memory card του τελευταίού του ταξιδιού στο Facebook πριν καν επιστρέψει. Τα στάτους του εμφανίζονται σε πέντε, το λιγότερο, διαφορετικές γλώσσες ενώ ανάμεσα στους φίλους του μπορείς να δεις ονόματα του στύλ: John Smith, Jorge Vázquez και Jacques Perpignan.
Ο χιπστερ. Ξεκινώντας, ο χίπστερ μπαίνει στο facebook μόνο από το Google Chrome. Ανεβάζει βίντεο βρετανικών συγκροτημάτων και συχνά κάνει λαικ στην Sofia Coppola και τον David Lynch. Τον τελευταίο χρόνο έχει κάνει attend σε καμία διακοσαρία βραδιές στο κέντρο της Αθήνας ενώ η φωτογραφία προφίλ του είναι σίγουρα από iphone και συγκεκριμένα με την βοήθεια του polaroid app. Χρησιμοποιεί ένα κυνικό χιούμορ για να κάνει πλάκα με τους φίλους του χιπστερ, που οι υπόλοιποι σπάνια μπορούν να καταλάβουν.
Ο καλλιτέχνης. Γενικά δεν έχει ακόμα πετύχει να πάει μπροστά με την τέχνη αλλά η αλήθεια είναι πως την αγαπάει. Συχνά χρησιμοποιεί το Facebook για να κάνει διαφήμιση στα έργα του και σε καλεί σε προσωπικές του εκθέσεις ή αλλά arty events.
Ο μεσοαστός. Ήθελε πάντα να είναι μεγαλοαστός ή αριστοκράτης αλλά ακόμα δεν είναι. Τα στάτους του είτε αφορούν την κίνηση στην Κηφισίας, είτε δίνουν πληροφορίες για κάποια δραστηριότητά του που απαιτεί αρκετά χρήματα, του τύπου: “ΣΚ στην Μύκονο με την παρέα”. Αυτονόητο είναι πως οι φωτογραφίες προφίλ του εμπεριέχουν κάποιο smart ή, αν είναι καλοκαιρινή περίοδος, ένα ιστιοπλοϊκό.
Ο φαντάρος. Ο φαντάρος παλιότερα άνηκε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες αλλά την ημέρα που τον κάλεσε η πατρίδα όλα άλλαξαν. Η σελίδα του βάφτηκε χακί και η φωτογραφίες προφίλ του εμπεριέχουν κράνη, όπλα, άρματα μάχης και όλα τα σχετικά. Οι νέοι του φίλοι είναι παλιοσειρές και τα προφίλ τους είναι πανομοιότυπα. Τα στάτους του είναι ακατανόητα για όσους δεν έχουν πάει στρατό. “Ο αλφαμίτης μου έδωσε 10 μέρες “φύ” επειδή έτρωγα σουβλάκια ενώ με είχαν χώσει για γόπινκγ” για παράδειγμα. Υπάρχουν βέβαια και κάποια πιό κατανοητά και μπανάλ του στυλ: “Του φαντάρου την γυναίκα την γ….ε δέκα-δέκα, μα του ναύτη όμως κανείς γιατι παίζει μία τρεις”.
Ο Έλληνας του εξωτερικού. Αυτός χωρίζεται σε δύο υποκατηγορίες. Είτε θα είναι νοσταλγός της πατρίδας και η σελίδα του θα μοιάζει με ανακοίνωση της Ολυμπιακής: “17 Δεκ. 2010, ώρα: 17.25, Λονδίνο-Αθηνα, πτήση ΟΑ356”, είτε θα γουστάρει που ζει στο εξωτερικό και θα έχει σχεδόν ξεχάσει να μιλάει ελληνικά. Τα στάτους του είναι πάντα γραμμένα σε άλλη γλώσσα, ενώ όταν είναι αναγκασμένος να επικοινωνήσει με φίλους στα ελληνικά, χρησιμοποιεί πάντα γκρικλις και μία στις τρείς λέξεις την αντικαθιστά με αγγλική. Για παράδειγμα: “piga prox8es se ena fovero gig”.
Ο Βορειοευρωπαίος. Είναι στο Facebook εδώ και χρόνια αλλά όλα μοιάζουν σαν την πρώτη ημέρα. Επειδή στις ζωντανές κουβέντες με τους φίλους του είναι απαγορευμένο να μιλήσει για τον εαυτό του αν δεν ερωτηθεί, το κάνει μέσω του ίντερνετ. Σου λέει τα πάντα. Που πάει, τι κάνει, τι πίνει και άλλα παρόμοια. Έχει φίλη την γιαγιά του, που έχει το τελευταίο mac book pro, και συχνά της βάζει καρδούλες στον τοίχο της ενώ η καλύτερη του, είναι η επιλογή λάικ, μιας που εκφράζει την θετική του ενέργεια χωρίς να πρέπει να σκεφτεί και να πεί κάτι συγκεκριμένο.
Ο Νότιοευρωπαίος. Δεν έχει πολλές διαφορές με τον Έλληνα και τις παραπάνω κατηγορίες. Ο Νοτιοευρωπαίος θα σου πεί πως γύρισε σπίτι του στις 7 το πρωί aν είναι Ισπανός, ενώ κάποιες φορές θα πετύχεις και τον Ιταλό που δεν έχει κανένα φίλο στο εξωτερικό αλλά συνεχίζει να γράφει στα Αγγλικά χρησιμοποιώντας τον μεταφραστή του google.
5 σχόλια:
"φυλές που απαρτίζουν τα 500 εκ. χρηστών του Facebook"
μόνο άντρες είναι στο facebook?
από ολόκληρο το άρθρο αυτό βρήκες να σχολιάσεις? jeez!
πολύ πετυχημένο πάντως! (το άρθρο)
Υπάρχουν και αυτοί που κάτω απο στάτους-φωτογραφίες-τραγουδάκια ανοίγουν ολόκληρη κουβέντα η οποία μπορεί άνετα να γίνει στο ίνμποξ ή στο τσατ.
πχ.
Χ. like koyklitsa mou!!!!!
Ψ. thnx!!!! ti kaneis esi pou eisai?????
Χ. Edo eimai! Ir8a x8es!!! Simera pigame me ton Evlambio Kali8ea!!! Itan iperoxa!!! Ekana kai vouties!!!
Ψ. xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa!! Ante re na ta poume kapoia stigmi!! Simera leme na pame me ta koritsia voltitsa 8es na er8eis mazi mas??
Χ. Naiiiii! Exoume na poume polla!!
Ψ. 8a se paro til kata tis 11 na kanonisoume!
Χ. ok kouklitsa mou! ta leme tote!!! kisses!!!
Ψ. :-))))))))))
Κι εσύ που πάτησες ένα απλό λάικ επειδή γουστάρεις Μπρους Σπρίνγκστιν, βλέπεις την κουβέντα, μπριζώνεσαι και αρχίζεις να τις ψάχνεις το βράδυ σε όλα τα μπαρ της πόλης.
Μάστιγα
Αν δεν ξέρεις τι να γράψεις, γράψε φυλές. Και με φωτογραφίες από κολλητούς γιατί αυτοσαρκάζεσαι.
Τις photo με instagram app πλέον...
Δημοσίευση σχολίου